Ιδού η απορία αγαπημένο μου ημερολόγιο…. Το να κάνεις ψυχοθεραπεία τι σημαίνει τελικά;;
Προσπαθώ να εξελιχθώ; Γίνομαι εγωιστής και βλέπω μόνο τις ανάγκες μου; Χωρίζω και δεν με ενδιαφέρει τίποτα;; Και το ποιο σημαντικό, ποιος ευθύνεται για τις αλλαγές αυτές; Ο θεραπευτής; Μήπως αν πήγαινε σε άλλο θεραπευτή να ήταν καλύτερα; Να μην έκανε αυτές τις (αρνητικές για εμάς) αλλαγές.
Στο σημείο αυτό να πω πως τον ψυχολόγο μας τον βλέπουμε 45-60 λεπτά. Είναι αδύνατον αυτός ο άνθρωπος να μας αλλάζει ολόκληρη τη ζωή μας. Η αλήθεια είναι πως πάνε σε ψυχολόγο άτομα που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους και προσπαθούν να βρουν ένα εναλλακτικό τρόπο χειρισμού των καταστάσεων του. Άρα προσπαθούν να αλλάξουν κάποιους τομείς της ζωής τους. Πολλές φορές οι άνθρωποι που πάνε σε ψυχολόγο καθώς περιορίζεται κάποιος ή κάποιοι τομείς της ζωής τους και προσπαθούν να απαλλαγούν από τις ενοχές να τα φέρουν ξανά στο προσκύνιο στη ζωή τους.
Η φράση: «Βάλε προτεραιότητα τις ανάγκες σου», δεν σημαίνει να απομονώσω τον εαυτό μου σε ένα πλανήτη για να κάνω αποκλειστικά αυτό που θέλω και αυτό που γουστάρω. Σημαίνει πως δεν πιέζω ή δεν καταπιέζω τον εαυτό μου για να ικανοποιηθούν οι άλλοι. Άλλωστε το δεύτερο σημαίνει πως σε κάποια φάση το άτομο δεν θα αντέξει να πιέζει και να καταπιέζει τον εαυτό του, άρα θα ξεσπάσει. Επίσης σημαίνει πως το άτομο προσπαθεί να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους χωρίς να είναι ο ίδιος ευτυχισμένος, κάτι που οι άλλοι δεν θα ήθελαν για αυτόν. Άρα το να δει κάποιος τον εαυτό του, σημαίνει να αυξήσει το χώρο και το χρόνο για τον ίδιο.
Για παράδειγμα, μια μητέρα που τρέχει συνεχώς τα παιδιά της και είναι υπερπεροστατευτίκη με τα παιδιά της, τότε σημαίνει πως χάνει το ρόλο της ως γυναίκα και γίνεται αποκλειστικά μητέρα ή και σύντρογος (ένα μεγάλο ποσοστό των γυναίκων στην Κύπρο). Δεν φαντάζομαι πως αυτή η μητέρα θα ήθελε να περνά 8 ώρες από τη ημέρα της για τον εαυτό της. Όμως μάλλον σημαίνει πως θα βρίσκει έστω ένα μισάωρο την ημέρα για τον εαυτό της.
Άρα σκέφτηκες αγαπητό ημερολόγιο μου, πως ο κάθε ένας αλλάζει ανάλογα με το ποιος θα ήθελε να είναι ο πραγματικός του εαυτός. Δεν επιλέγει ο ψυχολόγος, αλλά ο ίδιος ο θεραπευόμενος επιλέγει τις αλλαγές που κάνει και το πότε τις κάνει. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να κατανοούν οι γύρω άνθρωποι πως όλοι χρειάζονται τον χρόνο τους και πως οι σχέσεις παραμένουν σε αρμονικά αν όλα τα μέλη μιας σχέσης αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους και την έγνοια της σχέσης της συγκεκριμένης.
Την φράση «Βάλε τον εαυτό σου ως προτεραιότητα», θα την μετέτρεπα σε «Κάνε πράγματα για να νιώσει ο εαυτός σου καλά, έχοντας υπόψην σου το να είναι οι αγαπημένοι σου άλλοι καλά»!
Comments