top of page
yvonikonstantinou

Ημερολόγιο 17: Μόνο με το άκουσμα της λέξης, υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο. "Νάρκισσος"!

 

Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές διαταραχές. Συνήθως χαρακτηρίζονται από υπερβολική ευαισθησία και άγχος κι έτσι το άτομο εμφανίζει κάποια συμπτώματα ψυχοπαθολογίας. Όμως, ο κόσμος έχει μια πολύ αρνητική εικόνα για τη ναρκισιστική διαταραχή. Συνήθως όταν λέμε Νάρκισσος, περιγράφεται το άτομο που αγαπά μόνο τον εαυτό του και αδιαφορεί για τους υπόλοιπους, χρησιμοποιεί τους υπόλοιπους, γίνεται χειριστικός και θεωρείται τοξικός στις σχέσεις.


ΟΧΙ, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ!!!


Όλοι μας κρύβουμε ένα μικρό παιδί μέσα μας.  Συνήθως εμφανίζουν συγκεκριμένες διαταραχές τα άτομα που κυβερνόνται ακόμη από τις ανάγκες του εσωτερικευμένου τους παιδιού και ο στόχος είναι το παιδί αυτό να ενηλικιωθεί. Έτσι και στην Ναρκισιστική Διαταραχή Προσωπικότητας. Υπάρχει ένα μικρό παιδί που χρειάζεται κάποιον άλλον ενήλικα (συνήθως γονιό), ώστε να τον επιβραβεύσει, να τον αναγνωρίσει. 



Φαίνεται όμως πως λόγω συνθηκών ίσως να μην υπήρχε και συνήθως ακόμη να μην υπάρχει υποστήριξη συναισθηματική από κάποιον άλλον, κι έτσι το άτομο παίρνει την απόφαση να αναθρέψει συναισθηματικά μόνος του τον εαυτό του. Να μην αφήσει κανένα να τον πληγώσει. Να υπερασπίζεται τον εαυτό του ακόμη και σε μη απαιτούμενες συνθήκες μιας και επικρατεί πολλές φορές ή συνεχώς μέσα του το συναίσθημα της αδικίας.  Συνήθως έχει απόλυτες απόψεις, θέλει να παίρνει αρκετή φροντίδα από τους άλλους, όμως δεν δείχνει την αντίστοιχη φροντίδα ίσως εξαιτίας του φόβου πως το να αφαιθεί θα γίνει ευαίσθητος και άρα αδύναμος. Τις περισσότερες φορές επιλέγει να είναι πλάι από άτομα με κύρος ή με άτομα που έχουν ένα υπόβαθρο άξιο θαυμασμού ή επιλέγει θέσεις με κύρος καθώς έτσι νιώθει πως αποδεικνύεται η αξία του εαυτού του.  Υπάρχουν όμως και τα άτομα που δεν καταφέρνουν να νιώσουν κύρος με άτομα πλάι τους κι έτσι καταλήγουν ψυχικά εύθραυστα μπαίνοντας ίσως σε τοξικές ή αδιέξοδες σχέσεις, κάτι που ενισχύει το συναίσθημα της αδικίας άρα και την ανάγκη να στηρίξει πολύ περισσότερο «εγωιστικά» τον εαυτό του. Τις περισσότερες φορές τείνουν να χρησιμοποιούν τον μηχανισμό της εξιδανίκευσης και εκ των υστέρων της υποτίμησης σε σύντομα χρονικό διάστημα στις κοινωνικές τους σχέσεις.  Οι υπόλοιποι γύρω από άτομα με ναρκισσιστικά στοιχεία προσωπικότητα αναφέρουν πως βασανίζονται, πως πιέζονται, πως νιώθουν θύματα εκμετάλλευσης ή πως νιώθουν υποδιέστεροι.


Τα άτομα με ναρκισσιστικά στοιχεία προσωπικότητας δεν είναι κακόβουλα, ούτε τοξικά! Θα έλεγα ΜΠΡΑΒΟ, που αν και δεν πήραν ποτέ την αγάπη και την στήριξη που ήθελαν, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να την δώσουν στον εαυτό του. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθουν να ζουν την πραγματική αγάπη, διεκδικόντας την πραγματική ασφάλεια σε σχέσεις με άλλους και στη σχέση με τον εαυτό τους, θέτοντας αλλαγές και στον τρόπο που κατανοούν και τις ανάγκες των άλλων. Συμπεριφερθείτε στα άτομα αυτά με αγάπη, όσο κι αν σας ταλαιπωρούν, και θα δείτε την πιο ευαίσθητη πλευρά τους να αναδύεται, εκπλήσσοντας σας!



ความคิดเห็น


bottom of page