top of page
yvonikonstantinou

Ημερολόγιο 7: Η δουλειά του ψυχολόγου

Έγινε ενημέρωση: 30 Οκτ 2023



Πολλοί παιρνούν δύσκολα συναισθηματικά. Απευθύνονται σε ένα ψυχολόγο για να νιώσουν καλύτερα. Κανείς όμως ψυχολόγος δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως θα νιώσεις καλύτερα. Αυτό είναι σημαντικό, ώστε ο κάθε θεραπευόμενος να έχει ένα σωστό στόχο στη ψυχοθεραπεία του.

Μύθος ή Αλήθεια;

ü Μπορεί ο ψυχολόγος να απαλύνει τον πόνο; Εννοείται πως η συζήτηση με ένα ψυχολόγο μπορεί να οδηγήσει σε απάλυνση του πόνου, καθώς κάποιος άνθρωπος σε ακούει πραγματικά και σε βοηθά να δεις εναλλακτικές οπτικές σε αυτό που αναφέρις εσύ πρόβλημα κάθε φορά

ü Μπορεί ο ψυχολόγος να σε απαλλάξει από προβλήματα; Δυστυχώς όχι, ο ψυχολόγος δεν απαλλάσει από προβλήματα. Αντιθέτως ο ψυχολόγος πολλές φορές είναι ο ειδικός να σε βοηθήσει να εμπιστευτείς τον εαυτό σου στο να αντιμετωπίζεις ένα ή περισσότερα προβλήματα όταν έρθει η ώρα τους να τα αντιμετωπίσεις. Άρα στόχος είναι να εμποστευτείς και να δεθείς πολύ περισσότερο με τον εαυτό σου παρά με όποιοδήποτε άλλο ειδικό επαγγελματία.

ü Αν αγαπήσω τον εαυτό μου, δε θα έχω προβλήματα; Λάθος. Όλοι αντιμετωπίζουν ένα δικό τους γολγοθά και όταν τον ολοκληρώσουν θα έρθει κάποιος άλλος γολγοθάς. Άρα προβλήματα πάντοτε θα υπάρχουν. Απλά κάποιες φορές, ίσως δε χρειάζεται να δίνει έμφαση στ απροβλήματα. Σε αυτή τη μικρή ζωή που κάποιοι μας έριξαν και μας υποχρεώνουν να ζήσουμε μπορούμε να ζήσουμε εστιάζοντας πάντοτε στη λύση προβλημάτων, ή στη δημιουργία θετικών για εμάς στιγμών, δίνοντας χρόνο στα προβλήματα να φύγουν.


Επίσης, είναι σημαντικό για εμάς τους άνθρωπους να κατανοήσουμε πως:

1) Κάτι που μας διακρίνει από τα ζώα, είναι πως έχουμε συνασιθήματα. Άρα χρειάζεται να είμαστε περήφανοι για αυτά και όχι να τα συγκαλύπτουμε σαν να είναι η καταστροφή μας. Είναι όμορφο να πονούμε, να χαιρόμαστε… το να μην νιώθαμε τίποτα, θα ήταν δυσβάστακτο!

2) Δεν μπορεί η άποψή μας να γίνει αποδεκτή από όλους. Είμαστε διαφορετικοί και κάποιες φορές χρειάζεται να διεκδικήσουμε τον σεβασμό των άλλων και όχι την έγκρισή τους ή την αποδοχή των απόψεών μας.

3) Μόνο αν κάποιος άνθρωπος αναλάβει την ευθύνη των συμπεριφορών του θα εξελιχθεί. Όσο πιστεύει πως είναι έρμαιο της κοινωνίας, της οικογένειας ή των γονιών του, τότε δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ, καθώς δεν εστιάζει στον εαυτό του ακόμη αρκετά.



-Υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι εναντίων τον ψυχολόγων, επειδή θεωρούν πως στο ψυχολόγο οι άνθρωποι μιζεριάζουν επαναλαμβάνοντας αρνητικά συνασιθήματα. ΛΑΘΟΣ!!

Στον ψυχολόγο οι άνθρωποι αναφέρουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, για να τους βοηθήσει ο ψυχολόγος να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι μόνο αυτά. Ή ακόμη κι αν είναι μόνο αυτά να μπορούν να τα εκφράσουν, γιατί μιζεριάζουν αυτοί που δεν εκφράζουν τα αρνητικά τους συνασιθήματα για να τα βάλουν σε τάξη, απλά τα αναφέρουν προσπερνώντας τα. Δηλαδή είναι διαφορετικό να μιλήσω για ένα τραυματικό μου βίωμα και να σκεφτώ το τί νιώθω, το τί σήμαινε για μένα όλο αυτό... και είναι διαφορετικό απλά να λέω συνεχώς πως είναι άδικο που έζησα αυτό, χωρίς να το αναλύω ποτέ για να το συνειδητοποιήσω και να το τακτοποιήσω.

-Υπάρχουν, επίσης οι άνθρωποι, που προτιμούν να μη μιλήσουν ποτέ με ψυχολόγο για τραυματικά βιώματά τους και να κρατήσουν τη ζωή τους πιο επιφανειακά, και είναι οκ αυτό. Είναι πολύ οκ, αν αυτός ο τρόπος ζωής ικανοποιεί το κάθε άτομο! Όμως αν το άτομο έχει προβλήματα στο παρόν και επιμένει να παραμένει στην επιφάνεια, τότε ποτέ δεν θα εξελιχθεί πραγματικά, απλά θα βρίσκει τρόπους συνεχώς να καλύπτει τα αρνητικά του βιώματα, καλύπτωντας ίσως έτσι και θετικά του βιώματα.... κι έτσι δημιουργείται συχνά ένα υποτθιέμενο ανεξήγητο κενό. Ποτέ όμως δεν υπάρχουν ανεξήγητα κενά ;) !!

Comments


bottom of page