top of page
  • Υβόνη Κωνσταντίνου

Θεραπεία Ζεύγους: Ο έρωτας, η αμφισβήτηση και ο ρόλος του ειδικού


Αδιαμφισβήτητα, σε μια σχέση υπάρχουν συγκρούσεις και πάντοτε θα υπάρχουν. Το θέμα δεν είναι να εξαφανιστούν οι τέτοιες προστριβές, αλλά να γίνουν διαχειρίσιμες και κυρίως να έχουν αρχή και τέλος.


Όταν δυο άνθρωποι ενώνονται με τα δεσμά του γάμου, φέρνουν μέσα στη σχέση τα πιστεύω τους, τα οικογενειακά σενάρια, τους γνωστικούς χάρτες, τις ιστορίες και τις αφηγήσεις της μέχρι τώρα ζωής τους. Τα εσωτερικά μοντέλα αλληλεπιδρούν με αυτά του άλλου και κατασκευάζουν κάτι καινούργιο. Η θεραπεία γίνεται το μέσο για τη δημιουργία μιας συνεκτικής ιστορίας.


Όπως είναι γνωστό καμία κατάσταση δεν περιβάλλεται μόνο από θετικά συναισθήματα. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι για να δημιουργηθεί μια σχέση χρειάζονται έντονα θετικά συναισθήματα. Μετά το κόκκινο, το πάθος και τον έρωτα συχνά έπεται η αμφισβήτηση. Σε αυτό το σημείο, το ζευγάρι αναζητά συχνά βοήθεια για να δώσει στη σχέση μια δεύτερη ευκαιρία, για να τους βοηθήσει ένας ειδικός να βρουν ξανά τα έντονα θετικά συναισθήματα που είχαν στην αρχή. Άλλα ζευγάρια απευθύνονται σε κάποιον ειδικό με την ελπίδα ότι ο σύντροφός τους θα αλλάξει και έτσι θα βρουν το δίκιο τους. Αδιαμφισβήτητα, σε μια σχέση υπάρχουν συγκρούσεις και πάντοτε θα υπάρχουν. Το θέμα δεν είναι να εξαφανιστούν οι τέτοιες προστριβές, αλλά να γίνουν διαχειρίσιμες και κυρίως να έχουν αρχή και τέλος.


Το πιο σημαντικό πράγμα που καλό θα ήταν να γνωρίζουν όσοι απευθύνονται σε θεραπεία ζεύγους αφορά την ίδια την θεραπευτική διαδικασία, σχετικά με το ότι ο θεραπευτής, απλά βοηθά το ζευγάρι να μάθει πραγματικά το σύντροφό του. Δεν είναι δεδομένο αυτό, καθώς τα πιο συχνά προβλήματα στις σχέσεις αφορούν την έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης, λόγω της κυρίως της εικόνας που κατασκεύασε κανείς για τον σύντροφό του και όχι τον πραγματικό του σύντροφο.


Στην πραγματικότητα σε μια σχέση είναι απαραίτητο να μπορώ να ζήσω με κάποιον άλλο, αλλά ταυτόχρονα και να μπορώ να μη ζω με αυτόν. Δηλαδή, η ανάγκη φροντίδας των δύο κύριων εαυτών που συνεπάγονται σε μια σχέση: τον ατομικό εαυτό και τον εαυτό που είναι σε σχέση - τον συντροφικό εαυτό. Μια ισορροπία!


Οι αλλαγές σε μια σχέση, βοηθούν το ζευγάρι να επαναφέρει κάποια από τα πρώτα ή αλλιώς “κόκκινα” συναισθήματά του. Αν η ρουτίνα καταβάλει τη σχέση, τότε χάνεται ένα από τα συστατικά της σχέσης, το πάθος. Οι αλλαγές, όμως τοποθετούνται στη βάση μιας πειραματικής διαδικασίας και το ρίσκο ή και το πείραμα οδηγεί συχνά σε λάθη.

Εδώ βασικό ρόλο παίζει και η ανοχή του ζευγαριού απέναντι στην “αποτυχία”. Σε αυτό το σημείο, είναι γεγονός πως πολλά ζευγάρια οραματίζονται ή προσδοκούν ένα “τέλειο” αποτέλεσμα όπως δείχνουν οι ταινίες και πολύ δύσκολα προσαρμόζονται σε κάτι άλλο. Έτσι, πολλές φορές ακόμα κι αν ένα πείραμα έχει ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα, υποτιμάται καθώς δεν είναι το τέλειο αποτέλεσμα.


Επεξεργαστείτε τη σχέση σας, δοκιμάζοντας κάποιες από τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις:

  • Γιατί είστε ακόμη μαζί; Γιατί δεν χωρίζετε;

  • Πόσο καιρό έχεις να πεις κάτι θετικό στον σύντροφό σου;

  • Πόσο συχνά κρίνεις αρνητικά τον σύντροφό σου;

  • Ποια εικόνα έχει ο σύντροφός σου για σένα και σε ποιο βαθμό ισχύει με τη δική σου πραγματική εκδοχή;

  • Ποια είναι η κοινή σας τελετουργία ως ζευγάρι;

  • Ποια από τα ενδιαφέροντά σου θεωρείς ότι κρίνει ως ενδιαφέροντα ο σύντροφος;

  • Πώς τελειώνει μια διαφωνία/σύγκρουσή σας;

Comentários


bottom of page