Ημεροόγιο 3. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γονιός ή γενικότερα να είσαι άνθρωπος….
- yvonikonstantinou
- 13 Μαΐ 2023
- διαβάστηκε 4 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 25 Μαΐ 2023

Αχχ… αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Τελικά μπορεί να είναι πολύ απλό, αλλά την ίδια ώρα και πολύ πολύπλοκο να είσαι άνθρωπος! Αν προσπαθήσεις να είσαι "ανθρώπινος" άνθρωπος, τότε θα είσαι κι ένας υπέροχος γονιός. Η βάση είναι η ίδια, δηλαδή το να λαμβάνεις υπόψην σου ότι ζεις με ανθρώπους....
Πολλές φορές ακούω γονείς απελπισμένους να μην ξέρουν πώς να χειριστούν τα παιδιά τους. Ό,τι κι αν κάνουν είναι λάθος!! Ακούω πολλούς γονείς να μου λένε: «Δεν είναι έτσι όπως στα λέει…, πρέπει να στα πώ εγώ».
Κανόνας 1: Άκου
Αρχικά, θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω πως ως ψυχολόγος δεν δουλεύω με την αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά με την πραγματικότητα του ατόμου που έρχεται κοντά μου. Άρα, δεν έχει σημαστία τι είναι σωστό και τι είναι λάθος! Ξέρετε τι προσπαθώ; Να μπω στον κόσμο του. Όχι σαν να συμφωνώ μαζί με τον κάθε ένα, γιατί άλλωστε πολλές φορές μπορεί να διαφωνώ με πολλούς ανθρώπους. Όμως, κανείς δε με ρώτησε αν συμφωνώ ή όχι. Πολλοί μου λένε: ΑΚΟΥ ΜΕ! Μπορώ να βοηθήσω το κάθε άτομο να δει όχι μόνο την πλευρά που εστιάζει, αλλά και άλλες πλευρές της κατάστασης, μόνο αν πραγματικά δω κι αυτή την πλευρά που μου μεταφέρει ο ίδιος. Αυτή είναι η πρώτη συμβουλή που δίνω σε όλους τους γονείς. Αντί να προσπαθήσουν να θέσουν το σωστό, να προσπαθήσουν να κατανοήσουν πρώτα την αλήθεια του ατόμου. Δεν έχει σημασία αν είναι ψέματα, μυθοπλασίες, παρανοικές ιδέες, ή υπερβολές. Σημασία έχει το ότι για να το σκεφτεί το άτομο, έχει νόημα για αυτόν και ίσως εκφράζει πολλές ανάγκες του μέσα από αυτή του την οπτική. Άλλωστε πολλές φορές είναι πιο εύκολο να εκφραζόμαστε μέσα από το να ταυτιζόμαστε με ένα παραμύθι, παρά να αναγνωρίζουμε την δική μας πραγματικότητα.
Κανόνας 2: Εστίασε στο να διδάξεις τη ζωή, όχι τα γράμματα
Δεν διαφωνώ με τα παιδιά, αλλά ούτε και με τους γονείς. Απλά βλέπω ότι πολλές φορές δεν επικοινωνούν σε ίδια επίπεδα. Προσπαθεί ο γονιός να βοηθήσει το παιδί με τον τρόπο που θέλει να το βοηθήσει και το παιδί εκνευρίζεται γιατί δεν το καταλαμβαίνει ο γονιός. Ένας γονιός έχει την έγνοια να προκόψει το παιδί του, να τελιώσει το σχολείο, να έχει καλούς βαθμούς για να γίνει ένας σωστός άνθρωπος της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα όμως, η αλήθεια είναι πως δεν είναι τα γράμματα, ούτε τα πτυχία που κάνουν κάποιον άνθρωπο. Επίσης, αν μιλήσουμε για την ακαδημαϊκή πορεία κάποιου παιδιού, πάρα πολλοί πτυχιούχοι, άριστοι, διδακτορικοί, ακολουθούν ένα δρόμο που καταλήγουν να σπουδάζουν συνεχώς και να έχουν φόβο να ζήσουν τη ζωή τους. Άρα καταλήγουμε στο ότι δεν είναι τα πτυχία που βοηθούν κάποιο να επιτύχει, αλλά το να μη φοβάται να ρισκάρει στη ζωή του. Το καλύτερο εφόδιο που μπορεί να δώσει ο γονιός στο παιδί του, είναι να το βοηθήσει να αναπτύξει την προσωπικότητά του με τέτοιο τρόπο που να περιλαμβάνονται μέσα και οι εμπειρίες αποτυχίας και οι εμπειρίες επιτυχίας. Να βοηθήσει ο γονιός το παιδί να διαχειρίζεται τα συνασιθήματά του, ώστε να μη γίνεται έρμαιο των συναισθημάτων του, δηλαδή να ηρεμεί πριν μιλήσει, να δίνει χρόνο στον εαυτό του, να αποδέχεται όλα τα συναισθήματα….. Να βοηθήσει ο γονιός το παιδί να ρισκάρει χωρίς να κρίνει μια κατάσταση πριν το αποτέλεσμα, να είναι θετικό ότι μπορεί να βρεθεί η λύση σε ένα πρόβλημα. Αυτά όλα δε διδάσκονται στο σχολείο! Διδάσκονται τη στιγμή που έρχεται ο λογαριασμός ρεύματος και ο γονιός πανικοβάλλεται και αντί να αρχίσει να φωνάζει και να βρίζει, το βάζει στην τσέπη του και το συζητάει με τον άλλο γονιό μόνοι τους ή προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάποιο βίντεο για να ενημερώσει την οικογένεια για εξοικονόμηση ρεύματος ή ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, να τους μειώσει το χαρτζιλίκι για τον επόμενο μήνα. Είναι πολύ ωραίο να μπορώ να έχω συνέπειες από τις συνθήκες τις ζωής, συνέπειες που όμως είναι βατές, διαχειρίσιμές, γνωρίζοντας πως όλο αυτό θα οδηγήσει στη λύση ενός προβλήματος και όχι στην ένδειξη κυριαρχίας βάζοντας τιμωρία ο γονιός το παιδί επειδή είναι ο γονιός και οφείλει το παιδί να υπακούει! Είναι όμορφο να μπορεί κάποιος να εναλλάσει τις απολαύσεις του, κι αν δεν μπορεί με το χαρτζιλίκι να αγοράσει αλμυρό, να ετοιμάσει κολατσιό από το σπίτι. Αυτό είναι ένα σπουδαίο μάθημα. Ή το να περιμένει ένας γονιός αποτελέσματα μιας εξέτασης (ιατρικής ή μη) και αντί να στεναχωριέται όλη ημέρα για το ότι δεν είναι καλά, και θα αποτύχουν τα αποτελέσματα, να εστιάσει σε ότιδηποτε μπορεί να ελέγξει κι όταν εκ των υστέρων βγουν τα αποτελέσματα να τα αντιμετωπίσει. Αυτά όλα είναι μικρά παραδείγματα που δεν φαίνεται πως επηρεάζουν τα παιδιά, όμως εν τέλει καθορίζουν τον τρόπο που αντιμετωίζουν τον κόσμο τους.
3. Να είσαι πάντα παρών, να μιλάς μόνο όταν χρειάζεται!
Ξέρω και μπορώ να καταλάβω το πόσο δύσκολο είναι να είσαι γονιός. Που πολλές φορές θες να συμβουλέψεις το παιδί σου για το καλό του, αλλά το παιδί σου ποτέ δεν σε ακούει, αλλά και στην λέει από πάνω ότι μιλάς πολύ. Ό,τι κάνεις φαίνεται να είναι λάθος. Για αυτό η λύση, είναι να προσπαθήσεις να κάνεις λιγότερα. Να προσπαθήσεις να λες λιγότερα. Να δίνεις συμβουλή όταν σου ζητήται μια συμβουλή και να βοηθάς πάλι όταν αυτό σου ζητήται. Να θυμάσαι πως ακόμα κι αν το παιδί σου είναι το δικό σου παιδί, διαφέρει από εσένα! Άσε το να διαφέρει, γιατί είναι όμορφο όλοι να είμαστε διαφορετικοί κι απλά βάζε τις πινελιές σου εκεί που σε χρειάζεται το παιδί σου. Απλά κάνε την παρουσία σου αισθητή στη ζωή του παιδιού σου, όχι με το να επιβάλλεις τις συμβουλές σου ή την άποψή σου, αλλά με το να δηλώνεις τα συναισθήματά σου:
· «Πριγκίπά μου καλημέρα!» «Κορίτσι μου, εγώ θα είμαι οκ με ότι κι αν αποφασίσεις ότι σ’ αρέσει να κάνεις».
· «Μωρό μου, σ’ αγάπω».
· «Γιε μου, πως περνάς;».
· «Μαριγό μου, όταν ηρεμήσεις, εγώ θα ήθελα να μιλήσουμε αν θες κι εσύ».
Είναι πολύ διαφορετικά τα πιο πάνω από συμβουλές του είδους:
· «Το παντελόνι σου δεν ταιριάζει με την περίσταση» (δεν ρωτήθηκες 😉 ).
· «Πάψε να τρως σοκολάτες, μόνο σοκολάτες τρως» (ρώτα καλύτερα το «τι σου προσφέρει η σοκολάτα και σ΄αρέσει τόσο πολύ;», αντί το τι να κάνει).
· «Πήγαινε γυμναστήριο, μην είσαι συνέχεια σπίτι» (ρώτα περισσότερο το «τι θες να κάνεις στις ελεύθερες σου ώρες;», αντί να δίνεις προτάσεις δικές σου)
Να είσαι γονιός!! Να διεκδικείς να είσαι γονιός στις ζωές των παιδιών σου, αφήνωντας τις ζωές των παιδιών να είναι διαφορετικές από τη δική σου!!
Comments