Ψύχωση: Μάνιφεστ και Λεξ Λούθορ
Τα έργα, οι ταινίες… πολλές φορές αναπαριστούν ένα μέρος της πραγματικότητας του κόσμου μας.
Μου έχουν κάνει τρομερή εντύπωση δύο σκηνές από δύο διαφορετικές σειρές.
1) Σειρά Manifest: Γύρω στα 200 άτομα, εγκλωβίζονται σε ένα αεροπλάνο, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος, για πέντε ολόκληρα χρόνια. Όλοι τους θεωρούν νεκρούς, ενώ ξαφνικά εμφανίζεται το αεροπλάνο με όλους τους επιβάτες. Για τους επιβάτες είναι σαν να μην άλλαξε τίποτα, αν και οι ζωές όλων έχουν αλλάξει σημαντικά μετά από πέντε χρόνια. Ένας από τους επιβάτης, τρέχει να συναντηθεί με τον φίλο του εκεί που έθεσαν το ραντεβού. Ζητούσε να καθοδηγηθεί από τον κόσμο για την τοποθεσία του ραντεβού. Αναφερόταν όμως, σε μια χρονολογία σαν να ζούσε στο παρελθόν (5 χρόνια πριν). Όλοι θεωρούσαν πως είναι ψυχασθενής. Τον παρέλαβαν αστυνομικοί, τον εισήγαγαν σε ψυχιατρική κλινική και του έδιναν φάρμακα κοκτέιλς για να περάσει το ψυχωσικό επεισόδιο που υποτίθεται ότι βρισκόταν.
2) Σειρά Τα Νιάτα του Σούπερμαν: Ο φίλος του Κλάρκ (σούπερμαν), ο Λεξ Λούθορ, δεν τα πάει καλά με τον πατέρα του. Η κοπέλα που πρόκειται να παντρευτεί, του έστησε παγίδα, καθώς για να κερδίσει χρήματα προκάλεσε βλάβη στο αεροπλάνο και ο Λούθορ προσγειώθηκε σε ένα νησί όπου έμεινε τρεις μήνες μόνος του (ευτυχώς ζωντανός). Επιστρέφοντας πίσω, αντιμετωπίζει την σκληρή πραγματικότητα που δεν τον θέλει η κοπέλα του, αλλά και που ο πατέρας του προσπαθεί να τον βγάλει τρελό για να μην αποκαλύψει οικογενειακά μυστικά. Υπάρχει συνομωσία με το πρόσωπο που τον προστατεύει, ώστε να βάζει ουσίες στο ποτό του κάθε μέρα, οι οποίες σιγά σιγά θα του προκαλούσαν παραισθήσεις. Η αλήθεια, ο Λεξ, δεν είχε παραισθήσεις, όμως ήταν τόσο έντονα αυτά που έλεγε και κανείς δεν τον πίστευε. Μάλιστα το αποκορύφωμα ήταν όταν είδε τον φίλο του τον Κλαρκ να έχει μη ανθρώπινες δυνάμεις, αλλά και πάλι κανείς δεν τον πίστευε. Τον έκλεισαν σε ψυχιατρική κλινική για οξύ ψυχικό επεισόδιο.
Τελικά, είναι καλό να ακούσουμε κάποιες φορές αυτό που οι άνθρωποι προσπαθούν να επικοινωνήσουν, το περιεχόμενο ίσως της παράνοιάς τους, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να τους κλείνουμε άμεσα το στόμα τους. Φαίνεται πως το περιεχόμενο των φωνών, ή άλλων οπτικών ψευδαισθήσεων, έχει τεράστιο νόημα για ένα μεγάλο τραύμα που πέρασε το άτομο στη ζωή του! Η ψυχιατρική ταμπέλα δεν θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες! Άρα ας εστιάσουμε καλύτερα στο να κατανοήσουμε το τι βιώνει ο κάθε ένας, το πώς το βιώνει, με ποιες άλλες φωνές ή εικόνες το βιώνει..;Υπάρχει θεραπεία στην ψύχωση, φτάνει κάποιος να βοηθήσει το άτομο να μιλήσει και να ακουστεί.
Υβόνη Κωνσταντίνου,
Κλινική Ψυχολόγος, Ειδική στη Διαχείριση Ψυχώσεων.
Comments