top of page
  • yvonikonstantinou

Ημερολόγιο 11. Δώσε χρόνο… Ψυχολόγος Vs Πυροσβέστης




Έρχεται μια ημέρα, που δεν είναι μια καλή ημέρα. Και τότε ξεκινά το έντονο άγχος και ο πανικός στο ότι δεν είσαι καθόλου καλά και χρειάζεται να βρεις λύση ΤΩΡΑ. Εδώ σταμάτα!

Δεν μπορείς να βρεις λύση όταν είσαι τόσο θολομένος και σε ένταση. Πολλές φορές όταν είσαι σε αυτή την ένταση σκέφτεσαι τα χειρότερα. Σκέφτεσαι ότι είσαι στην πιο μειονεκτική θέση, νιώθεις πως καταρρέεις και χρειάζεσαι τώρα μία λύση. Όμως, χρειάζεται απλά να αποεπιταχύνεις. Ξεκινα πρώτα με το να μην ασχολείσαι με όλη αυτή την κατάσταση. Ασχολείσου με κάτι άλλο που θα σε ηρεμούσε, καθώς αυτό έχεις ανάγκη αυτή την στιγμή. Όταν ένας άνθρωπος είναι σε ένταση, το πρώτο βήμα είναι η ηρεμία, όχι η λύση. Μπορεί να είναι ένα μπάνιο ζεστό, ένα τσάι ή ένας διαφορειτκός καφές, ένα περπάτημα. Μην επιδιώξεις όμως να ξεξαθαρίσεις τότε. Μπορείς να ξεκαθαρίσεις όλα αυτά μία ημέρα μετά… δε θα αλλάξει κάτι μία ημέρα μετά!

Το ίδιο ισχύει και στη ψυχοθεραπεία. Ο ψυχολόγος δεν μπορεί να γίνει πυροσβέστης, στο να «σβήνει» την ένταση όταν εμφανιστεί. Αν πραγματικά θες να ασχοληθείς με τον εαυτό σου σημαίνει πως δεν ψάχνεις ένα πυροσβέστη εντάσεων, αλλά παρατηρείς τις εντάασεις σου και μετά χρειάζεσαι κάποιο ειδικό να δουλέψεις μαζί σου τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται στη ζωή σου. Άρα μην αγχωθείς και μην πανικοβληθεις αν δεν υπάρχει κάποιο άμεσο ραντεβού για εσένα όταν χθες ή σήμερα έγινε κάτι που σε τάραξε πραγματικά. Επίσης, σε επιβεβαιώνω πως ένα περιστατικό δεν οδηγεί στην κατάθλιψη, ούτε στην τρέλλα. Άρα μην πανικοβάλλεσαι! Όλα θα αλλάξουν αν ηρεμήσεις κι εσύ, γιατί θα δεις άλλες οπτικές της ίδιας κατάστασης. Αυτό που νιώθεις και αποδιοργανώνεσαι είναι συμπτωματολογία που ταιριάζει στην κρίση πανικού. Άγχος ότι θα πάθω κατάθλιψηà άγχος γιατί όντως νιώθω μια έντονη θλιψη και νιώθω πως πλησιάζει η κατάθλιψη à το άγχος αυξάνεται όσον υπάρχει η σκέψη γύρω από την κατάθλιψη κι όσον υπάρχει άγχος, ενισχύεται και το βάρος της θλίψης κι έτσι επαναλαμβάνεις τον ίδιο φαύλο κύκλο.




Και σε εσένα που όταν κλαις πανικοβάλλεσαι, για ποιο λόγο; Το κλάμα είναι τρόπος εκτόνωσης της πίεσης, αποφόρτιση, στεναχώρια.

Και σε εσένα που όταν νιώθεις ταχυπαλμία πανικοβάλλεσαι, για ποιο λόγο; Σκέφτηκες πώς όλο αυτό μπορεί να είναι επειδή έτρεχες, επειδή πεινάς, επειδή σκέφτεσαι διάφορες αναμνήσεις…..


Δεν είναι μη φυσιολογικά συναισθήματα. Αποδέξου τα, και άκου τα! Μην αφήνεις τα συναισθήματα σου να σε πανικοβάλουν, να σε ελέγξουν. Είναι απλά συνασιθήματα! Κατανόησε τα και δώσε χρόνο να υποχωρήσουν!

bottom of page