top of page
  • Υβόνη Κωνσταντίνου

Όταν στη ψυχοθεραπεία μιλούμε χωρίς να μιλούμε....



Ο χορός είναι ένα είδος γυμναστικής, και κάθε είδος γυμναστικής είναι ένας τρόπος εκτόνωσης. Όταν εκτονονόμαστε, συνήθως μεταφέρουμε με ένα διαφορετικό τρόπο προς τα έξω τις πιο βαθιές μας σκέψεις και συναισθήματα. Με αυτή την λογική, η ανάλυση του τρόπου εκτόνωσης, μπορεί να βοηθήσει το κάθε άτομο να συνειδητοποιήσει πιο εύκολα τα δικά του βιώματα.


Άλλωστε η τέχνη της ψυχολογίας είναι να χρισημοποιεί δημιουργικά όλων των ειδών τεχνών.

Η χοροθεραπεία είναι ευρέως γνωστή για την αποτελεσματικότητά της. Η χοροθεραπεία, όπως ορίζετε από τον American Dance Therapy Association είναι « η ψυχοθεραπευτική τεχνική η οποία χρησιμοποιεί τη κίνηση σαν μια διαδικασία προώθησης της συναισθηματικής, νοητικής και φυσικής ολοκλήρωσης του ατόμου ». Επιτυγχάνονται αλλαγές στον φυσικό (σωματικό), συναισθηματικό και νοητικό τομέα καθώς και στη κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου. Η κίνηση είναι αυτομάτως ο πιο βασικός και ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας μας.


Ένα βασικό στοιχείο στη χοροθεραπεία είναι η αντίληψη του πώς η σκέψη και το συναίσθημά μας μπορεί να επηρεάσουν την κίνησή μας αλλά και το αντίστροφο, το πώς μια διαφορετική κίνηση μπορεί να αλλάξει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Δεν συνδέεται με την ικανότητα κάποιου να χορεύει, αλλά με την ανάπτυξη της δεξιότητας του πειραματισμού.



Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο κέντρο μας:

Υβόνη Κωνσταντίνου, Κλινική Ψυχολόγος (ΓΕΣΥ), 99268711

bottom of page