Είμαι σίγουρη πως για να φτάσεις στο σημείο να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, σημαίνει πως έχεις ακούσει πολλές φορές τον εαυτό σου να λέει τη λέξη «Κουράστηκα»..
Και φτάνει η στιγμή που κλείνεις ραντεβού με το ψυχολόγο σου.
Κι αρχίζουν και περνούν από το μυαλό σου όλα όσα συνδέονται με το δικό σου «πρόβλημα». Αρχίζει μια ιστορική αναδρομή στο μυαλό σου για να σιγουρευτείς πως τα θυμάσαι όλα να τα πεις με τη σειρά στο ψυχολόγο σου. Και εκεί είναι που σε πιάνει ένα έντονο άγχος και σκέφτεσαι πως δεν θα προλάβεις να τα πεις όλα. Σκέφτεσαι πόση ώρα θα σου δώσει ο ψυχολόγος και αν μη τι άλλο πως νιώθεις πολύ πιεσμένος καθημερινά και θες γρήγορα να βρεθεί μια λύση. Και εκεί αρχίζεις και έχεις προσδοκίες να ξεκινήσεις και να ολοκληρώσεις σύντομα τη θεραπευτική σου διαδικασία, βρίσκοντας γρήγορα και άμεσα τη λύση αυτών των δυσκολιών που βιώνεις. Σκέφτεσαι πως θα ήταν καλό να τα γράψεις σε μια κόλλα όλα να τα δώσεις στο ψυχολόγο σου να τα διαβάσει για να μην αφήσεις τίποτα πίσω, ή για να τα πεις με τη σειρά όλα. Σκέφτεσαι το ποιες προσπάθειες έκανες για να τις αναφέρεις να δεις τι άλλο μπορείς να κάνεις. Σκέφτεσαι επίσης, πως ίσως απλά να θες να ακούσεις πως τα πας καλά, κι ότι προσπαθείς στο σωστό δρόμο. Και τελικά από την ώρα που κλείνεις αυτό το ραντεβού, όλο σκέφτεσαι….
Και έτσι αγαπητέ φίλε, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη συνάντηση με το ψυχολόγο σου. Η πρώτη συνάντηση γίνεται προ της πραγματικά πρώτης συνάντησης. Βλέπεις όλα αυτά που προηγήθηκαν είναι πολύ σημαντικά για την εξέλιξή σου, καθώς μπαίνεις τη διαδικασία να συνδέσεις γεγονότα και καταστάσεις, να τα οργανώσεις και να προσπαθήσεις ότι μπορείς για να συνεχίσεις από εκεί και πέρα. Μπράβο σου που μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία!
Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα στην πραγματική πρώτη συνάντηση. Αν και ήδη εσύ είσαι έτοιμη να μιλήσεις για 2 ώρες συνεχόμενες και να πεις ολόκληρη την ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να σε διακόπτει κανείς, φαίνεται πως στην πρώτη συνάντηση με το ψυχολόγο, είναι πολύ σημαντικό να έχεις το χώρο σου να μιλήσεις και να εκφραστείς, όμως να δώσεις και χώρο στον ψυχολόγο σου να τον γνωρίσεις και να του επιτρέψεις να γίνει συνοδοιπόρο σου στο ταξίδι που θα κάνετε μαζί. Δηλαδή, όσο κι αν σκέφτηκες ή ετοιμάστηκες εσύ, ίσως χρειάζεται να κάνετε εξ’ αρχής το ταξίδι όμως βήμα βήμα και με στάσεις αρκετές ώστε να μπορεί κάθε στάση να δέχεται την επεξεργασία που χρειάζεται και απαιτείται! Μην σε αγχώνει που έχεις αφήσει τα μισά πράγματα πίσω στην πρώτη συνάντηση. Μη σε αγχώνει αν νιώθεις πως δεν κατάλαβε τα πάντα ο ψυχολόγος. Να θυμάσαι πως ο ψυχολόγος είναι ένα εργαλείο. Σε βοηθάει να καταλάβεις εσύ, μια διαφορετική οπτική.
Φράσεις όπως «Σε κούρασα πολύ;» «Πρέπει να γίνομαι πολύ τοξικός για εσένα τώρα», προσπάθησε να τις σκεφτείς αντίστροφα. Μήπως έχεις εσύ φτάσει στο σημείο να μην ανέχεσαι τον εαυτό σου; Μην ανησυχείς και τόσο για τον ψυχολόγο σου. Αν σε έχει κουραστεί θα στο πει, γιατί μια σημαντική αρχή της ψυχολογίας είναι η αυθεντικότητα, πάντα με ευγένεια :)
Άρα, σου προτείνω:
1. Να περάσεις όλες τις φάσεις τις ψυχοθεραπείας, χωρίς να αντιστέκεσαι σε αυτές, δηλαδή και την πρώτη φάση των πολλών σκέψεων και την επιράδυνση που σου ζητά ο ψυχολόγος. Άλλωστε όλη σου η ζωή είναι σε επιτάχυνση. Αν επιβραδύνεις σε αυτή τη διαδικασία, ίσως να μάθεις πολύ περισσότερα.
2. Να επενδύσεις ενέργεια και κόπο
3. Να έχεις υπομονή
Comments