Ξέρεις κάτι αγαπημένο μου ημερολόγιο; Μια λέξη μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το νόημα μιας πρότασης. Όταν είσαι ψυχολόγος η κάθε λέξη είναι σαν το ψαλίδι του χειρούργου. Αν κάνει μια λάθος κίνηση, τότε αποτυγχάνει η επέμβαση. Έτσι είναι και οι λέξεις στη ψυχοθεραπεία και λανθασμένα πολλοί ειδικοί μπορεί να μην το λαμβάνουν τόσο υπόψην τους!
Για παράδειγμα:
1) Δώσε έμφαση στον εαυτό σου : Δεν σημαίνει να δώσεις έμφαση μόνο στον εαυτό σου. Εγώ θα το παράφραζα ως: Δώσε έμφαση περισσότερο και στον εαυτό σου παρά να τον παραμελάς, έχοντας υπόψην σου και τις ανάγκες των σημαντικών σου άλλων. Στόχος είναι να βρεις μια ισορροπία μεταξύ του να ακούς εσένα και να δείχνεις και σεβασμό στις ανάγκες των σημαντικών σου άλλων!
2) Βγάλε τοξικούς άνθρωπους από τη ζωή σου : Εν μέρει όλοι έχουμε τοξικές πλευρές. Δεν μπορούμε όμως να παρατηρούμε τόσο επίμονα τα αν μας πληγώνει ο άλλος και τότε να τρώει άκυρο. Έτσι εν μέρει μένουμε με τον εαυτό μας και στόχος δεν είναι να γίνουμε νάρκισσοι! Ο στόχος είναι να παρατηρούμε το τι θετικό μπορεί να μας προσφέρει κάποιος, όχι το αντίστροφο. Να συνειδητοποιήσουμε πως μπορεί να μην ταιριάζουμε απόλυτα με κάποιον, μπορεί να μην γινόμαστε αυτοκόλλητοι, αλλά μπορεί κάποιες συμπεριφορές του άλλου να ταιριάζουν με εμάς και να έχουμε αυτές τις στιγμές μαζί. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μας ενώνει τίποτα με κάποιον και δεν είναι ανάγκη πάντοτε να ταιριάζουμε με άλλους. Άρα σε αυτή την περίπτωση παραμένουμε σε μια απόσταση όχι επειδή ο άλλος είναι κακός, αλλά επειδή οι συμπεριφορές του δεν μας κάνουν νόημα εμάς. Άλλωστε αυτό είναι το νόημα του τοξικού: ο άλλος να έχει συμπεριφορές που είναι αντίθετες με τα θέλω και τα αρέσω μου. Άρα αντί τη συγκεκριμένη φράση, εγώ θα χρησιμοποιούσα: Αν παρατηρείς πως κάποιοι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν σου αρέσει ή νιώθεις αρνητικά απέναντι στις συμπεριφορές τους, τότε παρατήρησε αν υπάρχουν άλλες συμπεριφορές στα συγκεκριμένα άτομα που σου αρέσουν και εστίασε στο να ενισχύεις αυτές τις συμπεριφορές κρατώντας μια απόσταση από τις άλλες συμπεριφορές που δεν σου αρέσουν. Δεν ισχύει το: ό,τι δεν λύνετε, κόβετε!
3) Να νιώσεις υπερήφανος για τη ζωή σου και για τα όσα έχεις καταφέρει : Αυτό πολλές φορές μπλικάρει τους ανθρώπους, οι οποίοι ταυτίζουν την υπερηφάνεια με κάτι αρνητικό, με κάτι εγωιτικό και με κάτι υπεροπτικό. Και πολλές φορές δύσκολα μπορούν να εκφέρουν την φράση «Είμαι περήφανος….». Επιπλέον, πολλές φορές η υπερηφάνεια θεωρείται το αντίστροφο της ταπείνωσης, κι έτσι πολλοί έχουν την αίσθηση ότι η ψυχολογία σε κρατά μακρυά από το να είσαι ταπεινός Χριστιανός. Στην πραγματικότητα η επιστήμη της ψυχολογίας δεν έχει σχέση με το πόσο πιστός ή όχι είναι κάποιος. Η ψυχολογία είναι μια επιστήμη που στόχο έχει μας εκπαιδεύσει στο να αναγνωρίζουμε τις διάφορες πλευρές του εαυτού μας και να τις ελέγχουμε περισσότερο, δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύει κάποιος άνθρωπος. Όμως γνωρίζοντας τον εαυτό μας, πολλές φορές αναγνωρίζουμε απόψεις μας, ανάγκες μας και μετά καλούμαστε να τις σεβαστούμε. Την φράση θα την άλλαζα στο: Να παρατηρήσεις μέσα στην ημέρα σου τι έκανες που σε πρόσφερε όμορφα συναισθήματα, που σε έκανε να νιώσεις ότι ΣΕΒΕΣΑΙ τον εαυτό σου, αντί να εστιάζεις μόνο στο τι έγινε που σε εκνεύρισε και να προσπαθείς συνέχεις να αναλύσεις τα λάθη σου. Εμείς οι άνθρωποι δεν αντέχουμε πολλή γνωστικό φόρτο ή να επεξεργαζόμαστε συνέχεια λάθη. Αυτό συνδέεται και με πνευματικές απόψεις: «μη βάζετε το κακό/πονηρό στο μυαλό σας».
Το μόνο που συμβαίνει στη ψυχοθεραπεία είναι ότι ο θεραπευόμενος νιώθει πως εξωτερικεύει τα συναισθήματά του σε κάποιον ειδικό. Σε κάποιον που δεν πρόκειται να τον επικρίνει αρνητικά. Ο ρόλος του ψυχολόγου δεν είναι ούτε να ενθαρρύνει τις σκέψεις του θεραπευόμενου, ούτε να τις εξουδετερώσει. Όμως ρόλος του είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να καταλάβει τις σκέψεις του. Να μπορεί να νοηματοδοτήσει το βίωμά του. Πολλές φορές η νοηματοδότηση καθυσηχάζει τον κάθε ένα μας. Αυτό, και μόνο αυτό, βοηθά πολλές φορές στην ενδυνάμωση κάποιου στο να θέσει όρια, δηλαδή στο να υποδείξει περισσότερο την άποψη του, κι αυτό μπορεί να απογοητεύσει άλλους. Δεν είναι πάντα εύκολο να αντιλαμβανόμαστε ότι οι γύρω μας δυναμώνουν και ανεξαρτητοποιούνται. Πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο, όμως όμορφο παράλληλα!
Σας συμβουλεύω να είστε συνεργάτες με τον ψυχολόγο σας. Αν κάτι δε σας αρέσει, συζητήστε το μαζί του, ενημερώστε τον ότι δεν έχετε καταλάβει κάτι, καθώς η κάθε λέξη έχει ιδιαίτερο νόημα!
Comments