Πώς να επισκεφτώ ένα ψυχολόγο του ΓΕΣΥ και πληροφορίες για το απόρρητο
Οι Κλινικοί Ψυχολόγοι, είναι μέρος του ΓΕΣΥ από την 1η Δεκεμβρίου 2020. Αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι δικαιούνται ένα ορισμένο αριθμό επισκέψεων τον χρόνο σε ψυχολόγο με το ποσό των 10ευρώ. Ο αριθμός των επισκέψεων καθορίζεται από την ψυχολογική ή ψυχιατρική διάγνωση του δικαιούχου. Σε γενικές γραμμές, οι ενήλικες δικαιούνται από 6 έως 18 επισκέψεις το χρόνο, ενώ οι ανήλικοι από 6 έως 24 επισκέψεις το χρόνο.
Ο λόγος που προς το παρών εντάχθηκαν μόνο οι Κλινικοί Ψυχολόγοι, σχετίζεται με το ότι το ΓΕΣΥ θεώρησε προτεραιότητα να εντάξει αρχικά στο σύστημα τα περιστατικά που αφορούν σοβαρές και κυρίως χρόνιες ψυχιατρικές ή άλλες ψυχολογικές διαγνώσεις, δηλαδή θέματα που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργικότητα του ατόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα ή παρατηρείται απότομη πτώση στη λειτουργικότητα του ατόμου εξαιτίας ορισμένων καταστάσεων/συνθηκών.
Αρχικό βήμα για την επίσκεψη σε ψυχολόγο είναι η διευθέτηση ενός παραπεμπτικού, που μπορεί να εκδώσει ο προσωπικός ιατρός, ή όποιοσδήποτε άλλος ειδικός ιατρός:
· Γαστρεντερολογία
· Γηριατρική
· Ιατρική γενετική
· Καρδιολογία
· Χειρουργική Θώρακος/Καρδιοχειρουργική
· Μαιευτική – Γυναικολογία
· Νευρολογία
· Νεφρολογία
· Ουρολογία
· Παθολογία
· Παθολογική Ογκολογία
· Παιδιατρική
· Παιδοψυχιατρική
· Φυσική ιατρική και αποκατάσταση
· Ψυχιατρική
· Πνευμονολόγος
Τα βήματα είναι
Παίρνω τον προσωπικό μου γιατρό ή ψυχίατρο ή (αν έχω επαφή με ένα από τους παραπάνω γιατρούς) και ζητάω παραπεμπτικό για κλινικό ψυχολόγο
**Ο γιατρός μου, μου κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις για να εντοπίσει αν υπάρχει ψυχολογική παθολογία που να καλύπτεται από το ΓΕΣΥ. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν κωδικούς από τον ψυχολόγο, κάτι που δεν επιτρέπεται βάσει του ΓΕΣΥ, καθώς η πρωτογενής αξιολόγηση γίνεται από τον προσωπικό γιατρό (οι οποίοι έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται).
Πολλοί προσωπικοί γιατροί, αρνούνται να δώσουν κωδικό. Άρα είτε ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει αν είναι κάτι ευδιάκριτο με ένα κωδικό, είτε γίνεται η πρώτη συνάντηση ιδιωτική, ώστε να μπορεί να γίνει μια σύντομη μικρή αξιολόγηση.
**Στο ΓΕΣΥ, εντάσσεται μόνο η ατομική ψυχοπαθολογία. Δεν εντάσσεται η θεραπεία ζεύγους, η συμβουλευτική γονιών, άλλες συμβουλευτικές συναντήσεις. Δεν εντάσσονται επίσης βεβαιώσεις ή συναντήσεις για ενίσχυση σχολικών δυσκολιών.
Ο Κλινικός Ψυχολόγος μπορεί να δεχθεί παραπεμπτικά με διαγνώσεις που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τον διεθνή άξονα ταξινόμησης ICD 10. Αυτό σημαίνει πώς όλες οι διαγνώσεις αρχίζουν με το γράμμα F και ακολουθεί ένας αριθμός (π.χ. F43).
Σε σχέση με το προσωπικό απόρρητο, ο κάθε Κλινικός Ψυχολόγος οφείλει να αναφέρει συνοπτικά λίγα λόγια για την κάθε επίσκεψη, έχοντας πάντοτε υπόψην του τις αρχές της εχεμύθειας. Ωστόσο, ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα μέσα από τη σελίδα του να κλειδώσει τις πληροφορίες ώστε να μην είναι ορατές σε άλλους ειδικούς ιατρούς στο ΓΕΣΥ. Τα συγκεκριμένα βήματα περιγράφονται παρακάτω με δύο επιλογές. Με την πρώτη επιλογή, κλειδώνονται όλες οι ιατρικές πληροφορίες, ενώ με τη δεύτερη ο δικαιούχος κλειδώνει μόνο συγκεκριμένες επισκέψεις σε συγκεκριμένους ειδικούς.
Πρώτη Επιλογή
· Συνδέομαι με τον προσωπικό μου λογαριασμό στο ΓΕΣΥ
· Επιλέγω «Αρχείο Δικαιούχου»
· Επιλέγω «Περιορισμός Πρόσβασης» στην καρτέλα «Προστασία Ιατρικών Δεδομένων»
Δεύτερη Επιλογή
· Συνδέομαι με τον προσωπικό μου λογαριασμό στο ΓΕΣΥ
· Επιλέγω «Αρχείο Δικαιούχου»
· Επιλέγω «Ιατρικό Ιστορικό»
· Επιλέγω το σήμα της κλειδαριάς για να κλειδώσω τα δεδομένα από τις ιατρικές επισκέψεις που θέλω.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για διευκόλυνση της έκδοσης παραπεμπτικού, ο δικαιούχος μπορεί να επικοινωνεί με τον Κλινικό Ψυχολόγο αρχικά.
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας, Κάνε κλικ εδώ
Για απορίες επικοινωνήστε με την Κλινική Ψυχολόγο Υβόνη Κωνσταντίνου: 99268711
Comentários