top of page
εικόνα_Viber_2024-06-04_14-15-03-502.jpg

Για να θυμηθείς ποιος πραγματικά είσαι, πρέπει να ξεχάσεις αυτό που σου είπαν οι άλλοι ότι είσαι..."

Βιογραφικό: About Me
Child and Therapist

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ονομάζομαι Μιχάλης Χαραλάμπους είμαι Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος στο μητρώο του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου (Α.Μ: 954). Η ακαδημαϊκή μου πορεία στην ψυχολογία ξεκίνησε με την απόκτηση Πτυχίου (B.Sc.) στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Επέκτεινα την εξειδίκευσή μου με την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος (M.Sc.) στην Εγκληματολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Συνέχισα να διευρύνω τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου με την απόκτηση άλλου Μεταπτυχιακού Διπλώματος (M.Sc.) στην Κλινική Ψυχολογία από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης, εργάστηκα ως ειδικευόμενος κλινικός ψυχολόγος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας στη Λευκωσία. Σε αυτόν τον ρόλο, απέκτησα εξοικείωση με τη χρήση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V) και διενήργησα αξιολογήσεις ασθενών με διάφορα ψυχομετρικά εργαλεία όπως τα SCID-5, Raves και MoCA. Επίσης, ανέπτυξα θεραπευτικά πλάνα που ενσωματώνουν τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), τη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (DBT) και τη συστημική θεραπεία. Ταυτόχρονα, εργάστηκα στο Κέντρο Πολλαπλής Παρέμβασης στη Λευκωσία, όπου παρείχα ατομική και ομαδική θεραπεία σε ενήλικες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες εξάρτησης από ναρκωτικά ή στα τυχερά παιχνίδια. Η θεραπευτική μου προσέγγιση στηριζόταν στο Μοντέλο Σταδίων Αλλαγής των DeClemente και Prochaska, με στόχο την ενίσχυση της συνειδητοποίησης των συνεπειών της χρήσης ουσιών και του στοιχηματισμού, και την υποστήριξη των ατόμων να ξεπεράσουν την αντίσταση τους στην αλλαγή. Ο ρόλος μου περιλάμβανε επίσης την εργασία με οικογένειες που επηρεάζονταν από αυτά τα θέματα, βοηθώντας τους να διαχειριστούν τις προκλήσεις της αλλαγής συμπεριφοράς και να βελτιώσουν τις δεξιότητες αντιμετώπισης. Τέλος, εργάστηκα ως ειδικευόμενος κλινικός ψυχολόγος στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Προσωπικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκεί, βοήθησα ένα ευρύ φάσμα φοιτητών στη διαχείριση του άγχους που σχετίζεται με τις σπουδές και στην ανάπτυξη αποτελεσματικών πλάνων μελέτης. Επίσης, τους υποστήριξα σε οτιδήποτε άλλο χρειάζονταν, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, και ανέπτυξα αποτελεσματικά θεραπευτικά πλάνα για αυτούς. Η εστίασή μου ήταν στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και η χρήση διάφορων ψυχομετρικών εργαλείων όπως τα BDI και BAI συνέβαλαν στην ενίσχυση της ακαδημαϊκής απόδοσης και της ψυχικής ευημερίας των φοιτητών.

Μερικά πράγματα για μένα: Η ψυχολογία με συναρπάζει αφάνταστα και ένας από τους λόγους που με προσέλκυσε ο ρόλος του κλινικού ψυχολόγου είναι το γεγονός ότι το επάγγελμα πρέπει συνεχώς να αναπτύσσεται ώστε να προσαρμόζεται στις ανθρώπινες συμπεριφορές και τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι. Καθώς ο κόσμος εξελίσσεται, εξελίσσεται και η ψυχολογία, και έτσι υπάρχει πάντα κάτι νέο να μάθω. Στοχεύω να παρακολουθώ σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, προκειμένου να μπορώ να προσφέρω την καλύτερη δυνατή υπηρεσία.

Παρέχω τις ακόλουθες υπηρεσίες σε ενήλικες και εφήβους: Ατομική θεραπεία, οικογενειακή θεραπεία, θεραπεία ζεύγους και συμβουλευτική γονέων.Σήμερα, εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στη Λεμεσό, προσφέροντας ψυχολογικές υπηρεσίες εκτός και εντός ΓΕΣΥ. 

Μπορείτε να μιλήσετε ή να επικοινωνήσετε με το κέντρο μας για διευθέτηση ραντεβού.

bottom of page