top of page
  • yvonikonstantinou

Ημερολόγιο 16: Εεε, φτάνει ξερόλες!!

Έγινε ενημέρωση: 21 Μαρ

 

Πλέον, φαίνεται τόσο ξεκάθαρο το πόσο άδεια είναι η κοινωνία στην οποία ζούμε! Φτάνει να σχολιάζουμε συνεχώς συνεχώς σαν να πρέπει απλά να δηλώσουμε την παρουσία μας ή και την ανωτερότητά μας (υποτίθεται).

Μπαίνεις στα media και κατευθείαν βλέπεις μια ερώτηση ή μια απορία και χίλια δυο σχόλια άκυρα εντελώς. Δεν ξέρω πώς να το ερμηνεύσω αυτό. Φαίνεται πως οι περισσότεροι πλέον βρίσκουν νόημα με το να βλέπουν τα μειονεκτήματα των άλλων ή και να τα τονίζουν. Άσχημο! Αντί να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα θετικά των ανθρώπων δίπλα μας, προσπαθούμε να παρατηρήσουμε το που κάνουν λάθη και ασυνείδητα ταυτιζόμαστε με αυτά.

Όταν αυτό συμβαίνει σε μια εταιρεία, δηλαδή το να παρασύρεται αρνητικά ο ένας από τον άλλον τότε παρατηρείται μια παραίτηση στον τρόπο που εργάζονται ή στη γενικότερη δέσμευσή τους στην εργασία και αυτό φτάνει την εταιρεία σε πτώση ή αν δεν γίνουν τα απαραίτητα βήματα, φτάνει ακόμη και σε κλείσιμο! Δυστυχώς, για τη λειτουργία της κοινωνίας μας, είμαστε όλοι εμείς οι υπεύθυνοι. Πώς θα ένιωθες εσύ αν έκανες ένα λάθος, μια απάτη, κάτι ανήθικο, κάτι χαζό και όλοι σου τόνιζαν το πόσο ρεζίλι και το πόσο γελείος ένιωθες;  Επίσης, σκέψου πως θα ήταν αν έκανες ένα λάθος, μια απάτη, κάτι ανήθικο, κάτι χαζό και όλοι το άφηναν λίγο πίσω και εστίαζαν στο πόσα άλλα υπέροχα πράγματα έχεις καταφέρει και στο εν τέλει πόση δύναμη έχεις να συνεχίσεις στο ορθό για εσένα  δρόμο.


 

Παραδείγματα:

1)      Βοήθησε με και πες μου τι νόημα έχει να απαντάς σε ένα ποστ στο facebook, κατηγορόντας ή τονίζοντας το λάθος ή τη γελοιότητα του ποστ; Όταν το παιδί σου κάνει γελείες συμπεριφορές και του τις τονίζεις, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Είμαι σίγουρη πως ξέρεις την απάντηση! Άρα, για πες…..

2)      Ένα τρένο λοξοδρόμησε, χάθηκε, χάθηκαν ψυχές.  Τι νόημα έχει να κατηγορείς ζωντανούς ή νεκρούς; Όταν κάνεις λάθος μια πράξη στα μαθηματικά, προσπαθείς να βρεις ποιος φταίει που έκανες το λάθος (ο καθηγητής σου, οι γονείς σου, ο φωτισμός), ή εστιάζεις στο να βρεις τη λύση;... να σβήσεις την εξίσωση και να την κάνεις ξανά.  Άρα υπάρχει λόγος να ασχολείσαι με το ποιος φταίει, εσύ που δεν έχεις το ρόλο του αστυνομικού και δεν πληρώνεσαι για να το κάνεις αυτό; Αν θες να ασχοληθείς σκέψου λύσεις και επικοινώνησε με τους ανώτερους αρμόδιους να σκεφτούν εναλλακτικά σχέδια. Σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμώ άπειρες ψυχές που χάθηκαν άδικα, όμως στόχος νομίζω είναι να εμποδίσουμε να χαθούν άλλες ψυχές!

3)      Μια μάνα φαίνεται πως δηλητηριάζει τα παιδιά της, τα σκοτώνει.  Το να κατηγορήσω την ίδια και να βάλω χίλια δυο ποστς κατηγορόντας μια ψυχρή μάνα, τι θα κερδίσω; Προσπαθούμε δήθεν να προστατέψουμε τα παιδιά από κακές μαμάδες και το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να στιγματίζουμε τα παιδιά για μια ολόκληρη ζωή!

4)      Δυστύχημα: «….ένας μοτοσυκλετιστης σκοτώθηκε από οδηγό αυτοκινήτου…». Και ξεκινά ο κόσμος να βρίζει τον οδηγό, να τον ταμπελώνει, να του καταστρέφει τη ζωή, να τον τιμωρεί ασύστολα, να του καταριέται τη ζωή, την οικογένεια και το σόι ολόκληρο. Έλεος πλέον. Να πιστέψω ότι εγώ, εσύ, εσύ, εσύ και εσύ δεν έτυχε να οδηγήσεις μία φορά απρόσεκτα; Ναι; Δεν το πιστεύω; Να πιστέψω πως δε σου έτυχε να αναγκαστείς να οδηγείς αλλά την ίδια ώρα να νυστάζεις; Αν ο οδηγός σκότωσε μια ψυχή και κατέστρεψε μια οικογένεια, εσύ κατέστρεψες ακόμα μία οικογένεια! Ποιος είσαι ρε παιδί μου τελικά εσύ; Δε λέω πως πρέπει να κρυβόμαστε ή να μην αποκαλύπτεται η αλήθεια. Άλλο η ειλικρίνεια ή η απόδωση δικαιοσύνης, κι άλλο το κοτσομπολιό!

5)      Και τέλος; Μοναστήρι ή ιερέας που εργάζεται ανήθικα, με όποιον τρόπο ανήθικο.  Το να αναλώνεσαι να βλέπεις βίντεος στο να πιστείς ή μάλλον στο να νιώσεις απόλυτη ικανοποίηση ότι όλοι γύρω σου είναι διεφθαρμένοι, τι θα σου προσφέρει αλήθεια; Θα πω ξανά, αν θεωρείς πως κάποιοι είναι ανήθικοι, πάψε να εστιάζεις και να τονίζεις ή να κοινοποιείς το ανήθικο, αλλά βρες το ηθικό και μετέφερε το ώστε να μην τελιώσει σύντομα ο κόσμος στον οποίο ζούμε! Άλλωστε κι εσύ κάποτε γίνεσαι ανήθικος, αλλά όχι μόνο. Είσαι και ανήθικος και ηθικός ανά περιόδους ή ανά καταστάσεις.  Φαντάζομαι πως αν οι γύρω σου συνεχώς τόνιζαν  το πόσο ψεύτης είσαι, τότε δε θα είχες κανένα κίνητρο να πεις την αλήθεια μιας και όλοι περίμεναν ψέματα να ακούσουν. Αν όμως αγνοούσαν ότι είσαι ψεύτης και άφηναν τον σχετιζόμενο ή τον αρμόδιο να το διαχειριστεί αυτό και οι υπόλοιποι εστίαζαν στο πόσο φιλόξενος είσαι, τότε θα είχες και ένα μεγάλο κίνητρο να βελτιωθείς επειδή θα ξέρεις πιο έντονα το τι κάνεις και το κάνεις καλά!!

Όντως; Σου αρέσει και βρίσκεις νόημα στη ζωή σου βρίζοντας και κατηγορόντας τόσο πολύ; Είσαι σίγουρος πως σου παραμένει ενέργεια για τη δική σου εξέλιξη;  Κάποιοι σκοτώνονται κι εσύ φθείρεσαι. ΠΡΟΣΕΧΕ!

 

Δεν λέω να είσαι εγωιστής ή αδιάφορος. Μπορείς να κρατήσεις μια προσωπική στάση, καθώς ο κόσμος γύρω σου σε επηρεάζει, χωρίς να νιώθεις την ανάγκη να παρέμβεις αρνητικά! Κάνε κάτι που θα είναι χρήσιμο, ή προσπάθησε να γίνεις εσύ καλύτερος άνθρωπος αναγνωρίζοντας περισσότερο το τι σημαίνει απροσεξία, ανηθικότητα, κτλ. Βοήθησε να γίνουμε καλύτεροι, μη γίνεσαι μέλος στην ομάδα «σπρώξε να σπρωχτούμε και να σκατωθούμε!»

bottom of page